Scannen, waarom doen we dat eigenlijk?

Het scannen, iedereen kent het ondertussen al. Het wel eindeloos durend lijkende proces waarbij de docent eerst iedereen bij zich moet roepen om vervolgens alle daltonplanners te scannen en op een apart blaadje de leerlingen op aanwezig te zetten. Het kan soms wel een kwartier van het uur in beslag nemen. Maar waarom is het scannen eigenlijk ingevoerd, gaat het scannen het stempelen vervangen en kan het scannen beter?

Om te beginnen is het scannen ingevoerd omdat de school meer controle wil hebben over wie waar zit in Dalton. In het oude stempelsysteem was het vrij makkelijk om daltonuren te “skippen” en toch stempels te krijgen. Nu is dat al iets moeilijker. Verder, zo legt onze rector meneer Van der Linden uit, moet de school kunnen aantonen dat de leerlingen een bepaald aantal uur per jaar aanwezig zijn en via de scanners is er beter bewijs dat de leerlingen in de daltonuren aanwezig zijn. Als laatste is het ingevoerd zodat de school meer inzicht kan krijgen in waar het druk is in Dalton. Hiermee wordt bedoeld dat de school kan zien of er heel veel leerlingen bijvoorbeeld naar wiskunde gaan en minder leerlingen naar Engels. Zo kunnen er betere daltonroosters worden gemaakt zodat er voor alle leerlingen plek is.

Alhoewel het scannen dus is ingevoerd voor controle betekent dat niet dat de stempels weggaan. De komende jaren zullen beide worden gebruikt. Verder worden ook het reserveren of andere aspecten van het daltonuur niet digitaal. Toch heeft het scannen ook een groot nadeel: het gaat namelijk vaak behoorlijk langzaam en werkt niet altijd even goed. Daarom wordt er hard over maatregelen nagedacht om dit te verbeteren, vertelt meneer Van der Linden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stickers met de barcode aan de buitenkant van de daltonplanners en bredere barcodes zodat het makkelijker scannen wordt.

Het scannen zorgt er dus voor dat de school meer controle heeft over de daltonuren. Ook zullen de stempels de komende jaren blijven en wordt er hard aan gewerkt het systeem beter te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s