Oorlog gaat over mensen

Woensdagavond 17 januari werd er door de sectie geschiedenis een bijzondere avond georganiseerd in het Forum. Jean-Paul de Vries vertelde samen met cabaretier Diederik van Vleuten over de Eerste Wereldoorlog voor (oud-)leerlingen en (groot)ouders.

Deze diashow vereist JavaScript.

Al 10 jaar lang reizen leerlingen uit 3-atheneum en -havo af naar de Franse plaats Verdun. In een kleine week leren zijn van alles over de oorlog die plaatsvond van 1914-1918. Vaste prik op het programma is een bezoekje aan het museum van Jean-Paul. Deze Eindhovenaar verhuisde naar Frankrijk, mede vanwege zijn interesse in Eerste Wereldoorlog. Hij ging in een straal van 5 kilometer rondom zijn huis opzoek naar voorwerpen die waren achtergelaten op het slagveld. Ondertussen heeft hij zoveel gevonden dat hij een heel museum, en nog twee opslagloodsen, heeft gevuld.

Samen met Diederik van Vleuten vertelde Jean-Paul over de oorlog. Ze namen het publiek mee door een verschrikkelijke oorlog aan de hand van aangrijpende verhalen. Dit geïllustreerd met foto’s van voorwerpen uit het museum. Meneer Paagman en meneer Dijkstra hadden een figurantenrol op zich genomen. Ze waren verkleed als Franse en Duitse soldaat met de gehele uitrusting.

Jean-Paul wil graag verhalen vertellen aan kinderen en zo iets overbrengen. Oorlog gaat over mensen en dat mag niet vergeten worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s