Selectiekoor treedt op in Nationaal Monument Kamp Vught

P1070590
Op 11 juni 2017 is het 74 jaar geleden dat de kinderen van de Kindertransporten uit Kamp Vught zijn omgebracht in Sobibor. Deze verschrikkelijke gebeurtenis mag nooit vergeten worden. Daarom wordt er ieder jaar een herdenking georganiseerd. Dit jaar was het selectiekoor van het Maurick College te gast.

Verschillende mensen spreken op de herdenking. Tussen de verschillende uitgesproken teksten en overdenkingen zorgt het Selectiekoor voor een muzikaal intermezzo. Ze zingen een aantal nummers die, zoals muziekdocent en dirigent meneer Swinkels verwoordt, ‘‘oproepen tot vrede en verdraagzaamheid, die dichtbij de weggevoerde kinderen staan, maar die ook herkenbaar zijn voor kinderen van nu.’’ Het koor begint met Nacht oen Regn van Mani Leib, een Oekraïens-Joodse componist en dichter. Daarna zingen ze Over the rainbow uit de film The Wizard of Oz.
Na het voorlezen van de proclamatie, het bericht dat 74 jaar geleden werd voorgelezen in het kamp, zingt het koor nog twee nummers.
P1070637
Om te beginnen Imagine van John Lennon. Daarna zingen ze Journey in Peace. De kern van het lied is: vrede zal je leiden, elke stap die je zet. Ze worden bij dit nummer begeleid op dwarsfluit door Ellemijn de Weirdt (H4D) en Maris van Hout (BR2A).
Mede door de inbreng van het selectiekoor was het een mooie herdenkingsmiddag.

Veel gevangenen werden vanuit Vught naar vernietigingskampen op transport gezet. Dat gold met name voor de Joodse gevangenen. Berucht zijn bijvoorbeeld de twee ‘kindertransporten’. Op zaterdag 5 juni 1943 wordt bekend gemaakt dat alle joodse kinderen weg moeten uit het kamp. De twee volgende dagen vertrekken ten minste 1269 kinderen, in het bijzijn van een van hun ouders. Er wordt gezegd dat de kinderen naar een speciaal kinderkamp in de buurt zullen gaan. Maar de treinen gaan naar het doorgangskamp Westerbork. De kinderen uit kamp Vught worden via Westerbork gedeporteerd naar Sobibor in Polen waar zij aankomen op 11 juni. Daar zijn ze vrijwel direct na aankomst om het leven gebracht.

P1070644

One comment

 • SJORS VAN DE GREEF

  Beste redactie,

  Erg leuk dat er weer een schoolkrant in het leven in geroepen! Een goede school kan eigenlijk niet zonder. En nu flink reclame gaan maken volgend schooljaar. Dan zal het zeker een groot succes worden.
  Groet
  Sjors van de Greef

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s